Hva er sukkeralkoholer?

Dersom du er opptatt av å spise sunt er sannsynligheten stor for at du har kommet over sukkerfrie varer på matbutikken. Disse søtes med en rekke forskjellige sukkererstatninger, og de vanligste av disse er sukkeralkoholer.

Visse sukkeralkoholer fungerer svært godt i mat, og matprodusenter verden over har derfor begynt å bruke disse stoffene som et alternativ til sukker i varene sine. Men hvis du tenker mye på helsen din er det sannsynligvis ikke nok å vite at sukkeret fjernes – du er sikkert opptatt av akkurat hva det erstattes med også.

I denne artikkelen forsøker vi å besvare noen av spørsmålene rundt sukkeralkoholer – og kikker på hvilke som er best for deg.Hva er en sukkeralkohol?

Sukkeralkoholer er organiske forbindelser, altså kjemiske forbindelser som inneholder karbon. Det som gjør akkurat disse sammensetningene helt spesielle er at de i tillegg består av en polyol-klasse – en type alkoholer.

Navnet er imidlertid en smule misvisende. Sukkeralkoholer oppfører seg nemlig verken som sukker eller alkohol i kroppen vår. Dette er hvite, vannoppløselige stoffer som både produseres i naturen og kan fremstilles industrielt.

Sukkeralkoholer har økt i popularitet blant matprodusenter de seneste årene fordi de kan etterligne sukker, og tidvis svært godt. De har allikevel varierende søthetsgrad og oppfører seg forskjellig fra hverandre i kroppen vår.

Er det forskjeller på sukkeralkoholene?

Det finnes altså ulikheter blant disse sukkererstatningene. De vanligste typene som brukes i norske matvarer er:

Erytritol

  • Isomalt
  • Maltitol
  • Sorbitol
  • Xylitol

Det er vanlig å måle søthetsgraden til sukkeralkoholene opp mot sukrose, altså hvitt sukker. Xylitol er like søtt som vanlig sukker og den skader ikke tennene, men virker faktisk forebyggende mot karies og tannsten – og derfor er den en perfekt sukkererstatning i f.eks. tyggegummi.

Maltitol har vært den vanligste sukkererstatningen å bruke i godteri i mange år. Søthetsgraden er tilnærmet lik sukker (0,9). Allikevel kan sukkeralkoholen gi store fordøyelsesubehag dersom man får i seg for mye av den.

Erytritol, sorbitol og isomalt har en søthetsgrad på henholdsvis 0,8, 0,6 og 0,5 i sammenligning med hvitt sukker. Disse sukkeralkoholene er altså mindre søte og må derfor kombineres med andre sukkererstatninger for å fungere som et godt alternativ i sukkerfrie matvarer.

Erytritol er imidlertid den eneste sukkeralkoholen som har blitt påvist å ikke forårsake mageproblemer når man spiser den.

Er det mange kalorier i sukkeralkoholer?

Men det er også viktig å huske på at søthetsgrad må måles opp mot kaloriinnholdet i sukkererstatningene. Litt av poenget med å bytte ut sukker med andre søte ingredienser er at man skal få redusert energiinnholdet på matvarene.

Og det er forholdsvis stor variasjon i hvor energirike sukkeralkoholene er. Maltitol inneholder eksempelvis 210 kalorier per 100 gram. I motsetning til erytritol (som inneholder 0 kalorier), er altså maltitol en energirik sukkererstatning, med over halvparten så mange kalorier per gram som sukrose.

Isomalt, sorbitol og xylitol inneholder også forholdsvis mange kalorier når man sammenligner dem med vanlig sukker. Disse har henholdsvis 2 kcal, 2,6 kcal og 2,4 kcal per gram, eller 200, 260 og 240 kcal per 100 gram.

Altså er erytritol, med 0 kcal per 100 gram, den eneste sukkeralkoholen som både har lavt kaloriinnhold, og en relativt høy søthetsgrad i forhold til sukrose.

Hvilken innvirkning har sukkeralkoholer på blodsukkeret?

Så er det én siste faktor som er viktig å ta høyde for når du skal vurdere om en sukkeralkohol er bra for deg eller ikke. Dette handler om glykemisk indeks, eller hvor stor innvirkning sukkeralkoholen vil ha på blodsukkeret ditt.

Å holde blodsukkeret stabilt er viktig for helsen. Dersom mengden glukose (sukker) i blodet er forhøyet over en lengre periode vil risikoen være høyere for en rekke forskjellige sykdommer. Diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer er bare to av disse.

Derfor er det viktig at du også tar høyde for GI på sukkeralkoholen du erstatter sukkeret med. Glykemisk indeks måles på en skala fra 0 til 100, der 100 er ren glukose, altså rent sukker. For sukkeralkoholene vi har sett på her ser den glykemiske indeksen slik ut:

  • Erytritol: 0
  • Isomalt: 2
  • Maltitol: 35
  • Sorbitol: 4
  • Xylitol: 12

Både maltitol og xylitol har relativt høy glykemisk indeks i forhold til de andre sukkeralkoholene. Den eneste sukkeralkoholen som overhodet ikke vil påvirke blodsukkeret ditt er erytritol.

Hva er forskjellen på sukker og sukkeralkoholer?

Det er betydelige forskjeller mellom sukker og sukkeralkoholer. Med tanke på helsen din handler de to viktigste om kaloriinntak og innvirkning på blodsukkeret. Husk på at sukker har et høyt kaloriinnhold på ca 400 kalorier per 100 gram. I tillegg til dette har sukrose (vanlig bordsukker) en glykemisk indeks på 65.

Altså vil sukker både gi deg en større blodsukkerstigning og flere tomme kalorier enn samtlige sukkeralkoholer. Det betyr at hvis du erstatter sukker med en sukkeralkohol har du uansett gjort kroppen din en stor tjeneste.

En balansert diett med et sunt innhold av sukker er blitt vist å henge sammen med lavere risiko for en rekke helsefarer i flere medisinske studier. Dersom du får i deg for mange tomme kalorier og et for høyt energiinntak er det større sannsynlighet for at du vil utvikle overvektighet eller fedme.

Dette er potensielt store helsefarer som henger sammen med ting som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, slag, hjerteinfarkt, visse typer kreft og artritt. En sunn vekt er altså en av de største bidragsyterne til en sterk og frisk kropp. Derfor vil det også lønne seg å erstatte så mye sukker som mulig med de mer blodsukkervennlige sukkeralkoholene.

Hvilken sukkeralkohol er best for meg?

Dersom målet ditt er å holde blodsukkeret stabilt og energiinntaket ditt sunt er det viktig at du både ser på kaloriinnhold og glykemisk indeks når du skal velge en sukkeralkohol å erstatte sukkeret ditt med.

Med tanke på disse to faktorene er erytritol den desidert beste sukkeralkoholen for kroppen din. Den har en glykemisk indeks på 0, og har derfor ingen innvirkning på blodsukkeret ditt. I tillegg til dette inneholder den heller ingen kalorier, som betyr at du får i både pose og sekk.

Erytritol gjør det mulig å tilsette søtning til både matretter og bakst, helt uten de uønskede ulempene den samme mengden sukker ville medbrakt. Derfor kan man si at når det kommer til helsen din vil erytritol være den absolutt beste sukkeralkoholen på markedet. (Lenke til Erytritol – en kilde til gode helsefordeler).